Jag är en 19-årig tjej från Åby som ligger cirka en mil utanför Norrköping. Bor sedan slutet på augusti i Örebro där jag studera statistik vid Örebro Universitet. På bloggen får ni följa min vardag som student i en ny stad.

Min resa med Noblesse (långt inlägg)

Kategori: Jonna

 

Det hela började med att jag våren 2008 började bli för lång för min underbara C-ponny valack The funny frog, det tog dock ett tag innan han blev såld. Men den 13 september åkte han till sitt nya hem. Sen så började jag och mamma leta nya ponnysar då jag inte var redo för storhäst samt ville ta till vara på de sista ponny åren eftersom den tiden inte kommer tillbaka. Var egentligen mamma som kollade mest på hästarna på hästnet, det hade ju funkat en gång tidigare så varför skulle det inte fungera igen liksom ;)

 

Några dagar efter att frogge hade åkt så åkte vi till Mantorp och provred för att provrida två stycken 8 åringar, provred först ett sto som de sa var jätte snäll. Men efter ett tag så hoppade hon till för ungefär vad som helst, detta gjorde att jag inte ens provred den andra hästen eftersom den tydligen skulle vara ännu värre. Så vi åkte hem igen för att fortsätta leta ponnysar, vi hittade endel på annons bland annat en jätte fin valack men den hade tyvärr fång och blev sen såld så tyvärr blev det inte den, sen så hittade vi Noblesse mamma hade sett henne innan på annons men då hade kvar frogge så kunde vi ju inte kolla på några andra. 

 

Men den 20 september åkte vi ner till Skåne och provred Noblesse. Efter att jag hade ridit en egentligen helt sjukt dålig provridning så fick vi reda på att det var några andra som hade lagt ett bud utan att ens sett henne i verkligheten, detta gjorde att vi var tvugna att bestämma oss snabbt. Men både mamma och jag tyckte om henne så vi bestämde att vi ville ha henne. 

 

Sen den 23 september så veterinär besiktigades hon, vi var inte med men mamma pratade med veterinären och allt såg bra ut, så det var bara att bestämma en tid då vi skulle hämta henne. Sen den 27 september så åkte vi ner till Alexandra och hennes familj dit hon hade åkt efter besiktningen ( hon stod på ett försäljningstall innan) där jag red igen. Gick mycket bättre denna gång och fick mycket tips och hjälp. Sen på kvällen så åt vi mat med familjen och sen sov vi hos dem. Dagen efter så red jag igen och fick då testa att rida ut och hon var jätte snäll och underbar. Vid lunch åkte vi hela vägen från Ängelholm till Norrköping.  När vi kom hem sent på kvällen så stod några förväntansfulla stallkamrater och vänta på stallbacken.

 

Efter några veckor så började vi träna dressyr för ......... och hoppning för Anita, men efter ett tag så insåg vi att dressyr träningarna för .....ar försvåra för mig då Noblesse hade ganska mycket tempo så jag hann inte med. Så då började jag träna för Anna tillsammans med de andra tjejerna i stallet från tidig vår 2009 till sommaren 2009. Hoppträningarna gick bra men hon var lite av en ful stoppare som vart sur när man inte gjorde rätt. Men sen i början på juni var vi ute på vår först och enda hopptävling startade LD LC, var nolla i LD:n och hade ett stopp på första i omhoppningen i LC:n vilket var mitt fel eftersom jag red fram för mycket och hade på så sett ett för högt tempo. Men jag var nöjd ändå, men på grund av mina tävlingsnerver så valde jag att inte tävla mer hoppning.

 

Sommaren 2009 åkte vi på ridläger för Anita på skogslotten. Där vi kom 2.a i dressyren och 4.a i hoppningen, då jag red på för mycket mot första i omhoppningen så jag fick ett stopp ( kan det vara ett mönster???). Sommaren fortsatte med ridläger på sätra med bad och massa andra roligheter. Efter sommaren började jag träna för Sophie ( som jag tränade för med frogge samt tränar för nu)

 

Hösten började med div 2 i dressyr som gick skapligt, men inte sjukt bra. Ungefär vid denna tid så började Maria rida Noblesse i hoppningen Hösten fortsatte med några få tävlingar, många träningar. Sen kom vintern och Noblesse började bocka när vi red, så jag vågade knappt rida henne alls. Hon fick även kolik två gånger under en månads tid, under hela den vintern fick hon kolik totalt 3 gånger. Vilket var mycket jobbigt. 

 

Under Våren blev det en del tävlingar som var allt annat en bra, utom en då vi fick nästan 67% i en LC:1 men efter motgångar kommer framgångar. Maria tävlade lite tävlingar och var med i div 3 där hon en omgång hade bästa stilpoängen under hela tävlingen. Tyvärr så fick dem inte till det riktigt utan vi kom oftast hem med ett stopp eller ett ner. 

 

Hösten kom och Maria var med i div 2 hoppningen, där de de avslutade med 4 fel i LC och hade endast 1 ner i finalen som gick i LB. Jag själv var med i div 2 dressyren som började bra med en 3:e placering i LC:n och två poäng utanför placering i LB, laget slutade på en 4:e eller 5:e plats, omgång två kom laget 2:a medan det inte alls gick bra för mig tyvärr, sista omgången bestämde jag efter två sjukt dåliga starter att jag inte skulle tävla mer. Men trots att vi kom sist i båda klasserna så fick vi pris, eftersom Skogslottens andra ryttare gjorde mycket fina ritter och detta gjorde att vi vann omgången och även tog hem hela div 2 2010 :)

 

Maria fortsatte tävla under hösten med lite blandade resultat. Vintern minns jag inte så mycket av, men våren 2011 startade jag iaf en LD på skogslottens maskeradhoppning där jag fick ett stopp, men var jätte nöjd ändå eftersom det var andra hopptävlingen och först på typ 2 år så jag var nöjd. Maria tävlade lite och tog bland annat en placering i en LC på Åtvidabergs ridklubb där vi kom till tävlingen vid halv 11 och Maria startade halv 5 på eftermiddagen. Jag startade även en dressyrtävling som jag var ganska missnöjd med o h jag insåg ännu en gång att jag inte skulle tävla. 

 

Under hösten blev det inte så många tävlingar men här någonstans så började det släppa och stoppen och rivningarna blev till nollor och placeringar. I slutet på året så startade jag min absolut sista ponnytävling, slutade med bästa resultat i en LB och två eller 1 utanför placering :) 

 

Vintern rullade på med träningar, sen kom våren och Marias och Noblesses framgångar fortsatte, men det var ändå den där nollan i LB som de jagade. Tillslut så kom den på avslutningsträningarna där de även debuterade LA med endast 1 ner. Under sommaren var de i väg på någon tävling i vingåker där det fick 4 fel i båda klasserna, som var regionala. De började även träna och tävla fälttävlan, där det startade två stycket P70 var av en den senaste så var de nolla i terrängen samt att de vann omgången och hela fälttävlans allsvenskan 2012, under sommaren började jag träna på mer avancerade nivåer i dressyr och tränar i dagsläget MSV C rörelser. Nu under hösten så har mamma tagit över Noblesse eftersom jag flyttat till Örebro. Maria har även tävlat en tävling där de nolla LC och var 12 hundra delar utanför placering och i LB fick de 8 fel. Men med tanken på att de tränat två gånger sen i början på juni var det jätte bra jobbat. 

 

Detta är historien och minnena av min underbara ponny som varit min i 4 år nu. För varje dag som går har vi kommit närmare varandra. Dock känner jag att vi börjar växa i från varandra men vet inte om jag kommer klara av att hon inte är min längre. Även fast jag inte är hos henne nu så vet jag att hon fortfarande är min och att jag kan träffa henne när jag vill ungefär iaf.

 

Hoppas att någon orkade läsa allt, blev en väldigt lång historia på två wordsidor :)

 

4 år

Kategori:

i dag för 4 år sedan så åkte jag och mamma hem från Skåne med världens finaste och underbaraste ponny i trailern. vi hade redan dagen innan åkt ner till Alexandra och hennes familj. efter många timmar i bil så stod du äntligen i din box, nu efter 4 år så har vi hunnit med väldigt mycket, massa träningar med både med och motgångar, tävlingar både själv och i lag, personbästa på nästan 67%, massor med härliga skogsturer, ridläger, bad och massor med andra roliga men även en del mindre roliga saker. älskar dig min underbara ponny <3










snabbt inlägg

Kategori: Jonna

slänger bara in ett snabbt inlägg i dag, måste fixa mig nu ska gå till bussen om mindre än en timme så vi hörs i morgon eller något, ha det bra <3

varit hemma och ätit lunch nu tillbaka till universitetet för mer plugg

Kategori: Jonna

Har precis ätit lite mat, blev ris, sås och fiskpinnar :) Hade lektion i morse sen satt jag och läste en halv timme ungefär men var svårt att koncentrera  sig eftersom jag dels var hungrig och sen att det var lunch så var mycket spring och liv. Ska iaf tillbaka dit nu, känner att jag får sjukt mycket mer gjort där än hemma. Har ingen aning om vad som händer i kväll, tror det blir en lugn kväll med någon film från viaplay som uppladning för morgondagens finsittning. 
 
Nu måste jag dra så vi hörs kanske senare, ha det bra så hörs vi när vi hörs <3

hostar snart upp mina lungor

Kategori: Jonna

hatar detta, sitter och hostar och snorar hela tiden, hatar verkligen att vara sjuk :( är verkligen inte det ultimata att stå i ett varmt kök men feber, hosta och rinnande näsa lägg även till att det är långa köer i både kassan och driven. I dag var jag nära på att gå hem flera gånger för att jag var så slut, men åkte ändå till stallet efter jobbet och red min fina prinsessa. Kan inte beskriva hur lycklig jag var när jag satte mig upp på henne och red i väg. Var en så underbar känsla :)

Just det beställde en mobil i fredags när jag kom hem, dock kommer den inte förrän om cirka 4 veckor efter som den inte släpps förrän om två. Telefonen jag beställde är alltså inget mindre än en iphone 5 :) Nu ska jag fortsätta se på beck- levande begravd :)

snart hemma

Kategori:

sitter på tåget från Katrineholm till Norrköping, känns skönt att komma hem. är as förkyld för övrigt, hoppas jag mår bättre i morgon eftersom jag ska jobba. ska förhoppningsvis rida på söndag också :) nu är jag typ framme så vi hörs senare

facebook

Kategori: Jonna

sitter vid datorn och tittar på facebook medan jag väntar på att klockan ska bli 12 så att det släpper länken till betalnings sidan för sista sittningen, måste bara ha en biljett, dock kostar den 350kr men då får man välkomstdrink, tre rätters ink. dryck, inträde till ritz där adrian lux spelar den kvällen :) sen blir vi ju fullblodade studenter då också så är en extrem viktig kväll att gå på tycker iaf jag. Nu måste jag fortsätta övervaka sidan så vi hörs senare <3

kör gärnet på colleges festen

Kategori:

är galet kul så vi hörs i morgon

dags för collagefest men först förfest

Kategori:

som vanligt har jag ingen aning hur lång tid det tar ätt gå till olika ställen så är as tidig idag igen, kom hit får typ 3 min och vi ska vara där klockan 18, men men vad gör det, bättre att vara tidig än sen iaf. nu får ni underhålla er själva så hörs vi i morgon

finaste prinsessan




nu har det gått över tre veckor

Kategori: Jonna

Gud vad snabbt tiden går, i morgon så har jag varit i örebro i tre veckor. Kan inte riktigt förstå att det gått så länge. en annan sak som är sjuk är att jag inte suttit i sadeln på över 3 veckor nu. Saknar känslan att vara ett med ett så stort djur. Saknar att känna doften av häst, var så härligt här om dagen när jag, mamma och pappa gick in på hööks och jag kände lukten av hästgodis. Har förut inte tyckt att det har luktat speciellt gott, men då. Gud vad gott det luktade, var helt sinnes sjukt. Måste verkligen försöka åka till stallet i helgen när jag är hemma i norrköping. Att bara känna doften av värdens underbaraste djur. Saknart så sjukt mycket. Måste upp på hästryggen så snart som möjlgt, innan jag totalt går sönder av längtan. Nu måste jag duscha sen äta något sen blir det dra till Christoffer för förfest sen vidare till universitetet för den om talade collages festen :) Måste sätta fart nu så vi hörs senare, puss puss <3
 
 
 

sitter i nya hemmet

Kategori: Jonna

sitter och ser på tv i nya rummet, eller tv och tv kör på datorn som vanligt :P Får se vad som händer resten av dagen, blir nog att läsa lite kurslitteratur. Ha det bra så hörs vi senare <3

Underbart

Kategori:

Just nu känns livet så himla underbart, jag känner att jag helt plötsligt är en helt ny människa som vågar visa men jag är. Jag vågar ta för mig, jag låter ingen trampa på mig nu. Känns som jag vuxit och mognat ännu mer nu än vad jag mognat tidigare. Jag är mycket gladare och livet leker. This life is so wonderful and I hope this is the start of something new. :)

dags för party :D

Kategori: Jonna

snart drar jag till bea för ännu en kväll med party, i kväll drar vi till kåren för party. Blir dock ganska skaplig hemgång då jag måste upp skapligt i morgon eftersom jag ska flytta. Mamma och pappa kommer upp runt 11 någongång och då åker vi till något köpcentrum som jag just nu glömt namnet på :P Vi ska till ikea också tror jag. I morgon kväll så blir det fest på satin, hehe ska ha min onepiece då vi har bebistema i min nollegrupp :P Har under dagen varit på stan och köpt nappar sen köpte jag även en as snygg tröja på bik bok, nu måste jag dra så vi hörs senare :D
 


packa, städa, plugga

Kategori: Jonna

håller just nu på att packa ner mina grejer så att jag kan städa i morgon, på lördag så flyttar jag ju till nya stället. ska bli sjukt skönt att sova i riktig säng igen, kommer nog sova kvar i lägenheten på lördag till söndag dock då en i nollegruppen inte har någon sovplats i örebro den natten. Nu måste jag sätta fart, hörs i morgon <3

taggad tjej inför kvällens pirat tema

Kategori: Jonna



strunt samma om man har för liten hatt och hemmagjord ögonlapp då allt i butikerna var slut. Nu ger jag mig snart i väg på förfest hos bea sen vidare till strömpis för mat och party :D Tagga nu <3

gårdagen

Kategori: Jonna

I går var det dags för mer nollning, kvällen började hos Olle tillsammans med 4 andra noller och 4 faddrar, sen vidare till satin för lite mat och dryck, maten var väl sådär men var inte jätte hungrig så det var okej ändå. Sen gick vi över till ivy för att se på fotbollen, martchen var väl inte den mest spännande men med trevligt sällskap så gick det bra ändå, sen vidare till satin igen för dans. Vid typ halv 1 så drog jag och hanna till olle för att möta upp marcus, gick dock inte jätte bra då vi cyklade en väldig omväg men men vi kom fram till slut. Sen hade jag sällskap med dem, somnade direkt när jag kom hem. I kväll blir det piratfest :) så ska snart bege mig mot stan för att köpa något piratit :P Bloggar kanske mer under dagen om det finns tid för det, annars får ni ha det så bra så hörs vi <3

saknar dig älskade ponny <3

Kategori: Jonna

känns som att det går väldigt bra nu......

Kategori: Jonna

eller inte. I lördags så åkte min mobil ner i backen så skärmen spark, sen i går på jobbet så la jag fingret rätt på ett typ 300graders varmt ugnsgaller och fattade det inte så höll kvar en stund, så nu är hela mitt finger svullet och rött, idag sprak en av blåsorna så började rinna massa var ur det:( I dag så skulle jag åka bort och köpa en linda som jag kunde linda runt fingret, då märkte jag att någon stulit min cykel, kan folk inte bara ta och lära sig vad som är ditt och mitt :@ 
 
 


Flyt

Kategori:

Gud vilket flyt eller tur rättare sagt, när jag kom till jobbet fick jag gå ute varv, när jag var klar med det så frågade skiftledaren om jag hade bil, och det hade jag så fick åka till rondellen och lämna lite mat, pga att jag gjorde detta fick jag gratis mat vilket var sjukt nr med tanke på att jag åkte i från matlådan hos Anna :P nu ska jag in och jobba ha det <3

norrköping och jobb

Kategori: Jonna

sitter i min säng och ska snart åka till jobbet för lite jobb, hade gärna varit kvar i örebro och hejat fram min nollningsgrupp till en förhoppniningsvis seger mot sportfånarna i GIH, men nu ska jag till jobbet och tjäna lite pengar, sen hem och packa det sista innan jag åker och träffar anna. Nästa vecka är sista veckan i lägenheten sen på lördag så flyttar jag till ett rum i en villa cirka 5 minuter med cykel i från universitetet. Kommer självklart leta efter något eget men det funkar så länge :) ha det bra för nu måste jag dra :)

nervös

Kategori: Jonna

ska snart ta cykeln och cykla en kilometer till mitt troligtvis nya rum. Är sjukt nervös, blir alltid det när jag ska träffa nya människor. sen så gör det ju inte saken bättre att dessa människor ska man bo tillsammans med och man känner dem inte för fem öre. Men det går nog bra ändå, vill bara bort från min nuvarande bostad då det är sjukt obekvämt och inte speciellt hälsosamt att sova på en luftmadrass med ett sovsäcks täcke, men det är tak överhuvudet iaf. Nu måste jag dra hörs senare <3

Lektion

Kategori:

Sitter på universitetet och har en liten kort rast innan lektionen fortsätter med mer sannolikhets beräkningar :P just nu känns kursen relativt lätt för det mesta just nu är sånt man gjort tidigare i typ grundskolan :P efter detta blir det hem packa och äta något, sen vid 20 över 3 tar jag cykeln till mitt förhoppningsvis nya hem, för att presentera mig och kolla på rummet :) efter det blir det kolla på volleybollen och heja fram sesam till en förhoppningsvis vinst :) sen tar jag tåget hem till Norrköping :/ vill inte åka hem i dag men måste för börjar halv 12 i morgon. Hoppas på att det blir flera gånger vi går till sesams egna bar bryggan :) nu börjar jag så vi hörs senare <3

vad gör man i Örebro när det inte är nollning?

Kategori: Jonna

Som rubriken lyder, vad gör man ärligt talat, har läst kurslitteraturen vi har för denna vecka redan tre gånger. Kollat på frågorna som vi ska svara på i morgon på grupppasset i grupp. Är skönt egentligen att det är en vilodag men har så extremt tråkigt :( hade först tänkt gå ut och gå men då började det regna så har inte jätte stor lust till det. Tror det blir en tidig sovtid i kväll. Nu ska jag iaf gå och duscha sen blir det väl tv i datorn som vanligt. Åker ju hem i morgon också så måste ta och packa lite, för hinner inte det i morgon tror jag eftersom jag ska kolla på ett rum och bestämma lite om rummet i morgon eftermiddag och sen ska jag hinna gå till tåget också :)
 

sjukt trött

Kategori: Jonna

sitter i lägenheten med en kopp choklad te, men ska ta och äta något innan jag drar till skolan för föreläsning, är iaf sjukt trött och känner att det är sjukt skönt med en vilodag i dag. Nu måste jag sätta fart hörs senare

dags att dra

Kategori: Jonna

Vad gör vi? nu kör vi! dags att ta på sig skorna och dra sig mot stan, i kväll blir det båtfest med bästa nollegrupp 5 och de andra sesamiterna :) sen fest på ritz :) köpte för övrigt ny blus till kvällen i dag samt en ny as snygg shopping och party väska <3 bilder kommer senare för nu måste jag dra för ska möta upp catrin om 20 min och tar typ en kvart att gå. Berättar mer i morgon <3

förskyld :/

Kategori: Jonna

sitter på min madrass i lägenheten och försöker kurera mig, är nämligen hostig och snorig :/ får se om jag orkar med på pubrundan i kväll. Känner att jag bestämmer det senare. Ska ju inte vara där förrän 6 och bussen går 20 i så behöver inte bestämma mig än. Nu ska jag duscha så jag kanske mår lite bättre, sen laga lite mat. Ha det så bra så hörs vi senare i kväll kanske <3

drar mig mot universitetet

Kategori: Jonna

nu ska jag bort till universitetet för att köpa biljett till morgondagens båt fest:) sen tror jag att jag dra in till stan för att hitta något till i kväll att ha på mig :) i kväll är det pubrunda med alla sektioner så ska bli riktigt kul, men måste dra nu, ha det så hörs vi <3

idag börjar allvaret

Kategori: Jonna

Sitter i köket med frukost och datorn. Har internet och nya datorn nu så är sjukt skönt :) har nyss duschat så ska gå och fixa mig lite innan jag vid halv 1 drar mig mot universitetet och första föreläsningen :) Jag är taggad trotts gårdagens resa så är jag riktigt utvilad. I kväll blir det stadsvandring med nollegrupp 5 :) Nu ska jag sätta fart så hörs vi sen :) <3

Sitter på bussen någonstans mellan Arboga och örebro

Kategori:

Som rubriken lyder sitter jag på en buss ganska mycket försenad om jag säger så.

Dagen började iaf med att packa lite, sen in mot stan för fika med Anna vid 2 :) vid 3 drog hon hem och jag till rese för att ta tåget mot Eskilstuna 16:34. Resan mot Eskilstuna gick bra lite försening, var typ 5 min sent eller något. Sen i Eskilstuna ser jag att mitt tåg som ska gå 18:05 är försenat till halv 7 sen 10 i 7 sen 7 över 7 sen 20 över 7, tillslut blev det inställt:/ efter ett tag så får man reda på att det är buss som går 10 i 8. Så efter 2 timmar på station då bussen gick 5 över 8, så var jag iväg. Dock slapp jag byta i Arboga som det först var tänkt. Så nu sitter jag här iaf, ska byta buss vid centralen sen så hoppas det går någon buss typ direkt när jag kommer :) ha det så hörs vi :)