Jag är en 19-årig tjej från Åby som ligger cirka en mil utanför Norrköping. Bor sedan slutet på augusti i Örebro där jag studera statistik vid Örebro Universitet. På bloggen får ni följa min vardag som student i en ny stad.

hur coolt?

Kategori:

Äventyrsspråkresan i Ecuador startar med åtta veckors äventyr där ni reser tillsammans i en grupp. Under äventyrsperioden ingår ett par veckor med spanskaundervisning. Därefter har du möjlighet att stanna kvar och volontärarbeta i ytterligare en eller flera månader. Totalt varar resan i minst två och max tre månader.

Resan startar i huvudstaden Quito och fortsätter till regnskogen, över Anderna, genom djungeln, längs stillahavskusten, till inkaruiner och genom naturparker. Därefter börjar volontärarbetet för de som vill.

Exempel på 3 månaders program (åker du kortare tid så avbryter du tidigare): Observera att resans ordning och innehåll kan ändras beroende på årstid, väder, deltagares önskemål etc.

  • Upptäck huvudstaden Quito och besök ekvatorn: Vi börjar vår resa i huvudstaden Quito där vi stiftar bekantskapen med varandra och våra guider. Vi utforskar staden och dess olika områden, som Mariscal med sina barer och caféer, och den historiska gamla delen av Quito som togs upp på UNESCOS världsarvslista 1978. Vi besöker också Mitad del Mundo, ekvatorn, och lär oss om hur den berömda linjen fungerar och hur den mäts. I början av vår vistelse bor vi på vandrarhem. När spanskalektionerna tar vid flyttar du in hos en värdfamilj, det är det bästa sättet att utveckla språket på. Under dagarna har vi lektioner och gör olika utflykter, på kvällarna dansar vi salsa och äter god mat.

  • Spansklektioner i Quito, ridturer och besök i byarna kring Otavalo: Vi utforskar omgivningarna kring Quito, bland annat vandrar vi genom det fantastiska landskapet och tittar på gamla vulkaner. Vi besöker också staden Otavalo, norr om Quito, som är välkänd för sin stora marknad. Vi provar på ridning i de underbart vackra omgivingarna, då även den som aldrig suttit på en häst får lära sig galoppera. Vi besöker byarna runtomkring Otavalo tillsammans med en lokal guide som tar oss med till människors hem och berättar om kulturen här, och vi får se hur de hattar, mattor m.m. som säljs på marknaden tillverkas. En av dagarna besöker vi själva marknaden som börjar redan klockan 4 på morgonen (!) med djurförsäljning. Sista natten i Otavalo bor du i värdfamilj för att få lära dig mer om den lokala kulturen och ecuadorianska traditioner.

  • Äventyr i västra Anderna med mountainbiking från världens högsta vulkan: Veckan börjar med att vi bestiger världens högsta levande vulkan, Cotopaxi (5 897 m.ö.h) och efter att ha beundrat utsikten kastar vi oss ut med mountainbike i flera kilometer. Under de nästföljande dagarna bestiger vi vulkanen Pasochoa, och får kanske syn på en kondor samt besöker det vackra landskapet vid Quilotoa Crater Lake. Vi ger oss ut på en ridtur under vilken du får se Anderna på ett annorlunda vis med hänförande utsikt över vulkanerna. Därefter är det dags för äventyr i djungeln! Vi bor enkelt och har spanskalektioner på morgonen och olika aktiviteter på eftermiddagarna. I slutet av veckan har vi en avskedsfest med lokalbefolkningen.

  • En vecka med äventyr i regnskogen i Tena: Vi reser vidare från Puyo till Tena för ännu en veckas äventyr i djungeln. På floden Napo kör vi forsränning. Vi paddalr kajak och upptäcker de mystiska Jumandi-grottorna. Vi bor på ett trevligt lodge, precis intill floden, där vi kan bada. Vi reser sedan vidare till Banos där vi stannar i 5 dagar.

  • Forsränning och mountainbiking i tropiska Baños:  Vi tillbringar några dagar i Baños, vid foten av vulkanen Tungurahua. Aktiviteterna är t.ex. cykla mountainbike, forsränning och canyoing. På kvällarna finns ledig tid att utforska staden och dess omgivningar. En favorit brukar vara att praktisera våra nyvunna salsakunskaper på en av de många salsabarerna. Vi bor på vandrarhem där lunch och middag lagas av gruppen och vi har ett schema så du vet precis när det är din tur.

  • En vecka på resande fot med djävulståg och mountainbike:  Den här veckan är fullbokad med spännande utflykter. Vi börjar i indianbyn Guamote där vi utforskar den vackra marknaden och tar en cykeltur genom det otroliga landskapet. Vi går upp tidigt på morgonen för att hinna med det berömda tåget Nariz del Diablo (djävulens näsa) där man kan sitta på taket och åka! Vi slutar veckan i Cuenca som är allmänt känd som Ecuadors vackraste stad och vi tar en tur genom det koloniala Cuenca, besöker Inka-ruinerna Inca Pirca och har ledig tid för att koppla av och utforska staden på egen hand.

  • En vecka vid kusten: Vårt nästa stopp blir Guayaquil där vi strosar runt på gatorna och besöker bland annat den mysiga delen Las Peñas. Vi avslutar veckan i staden Montañita, en liten by som är känd för sina fantastiska vågor och sin surfing. Vi slappnar av, festar och njuter av solen och stränderna. Förutom att sola och bada så får du chansen att prova på surfing. De som vill har också chansen att ta ett PADI dykcertifikat för en extra kostnad.

  • Äventyr i Canoa och molnskogen i tropiska Mindo: Från Montañita reser vi vidare längs med kusten och ?la ruta del sol?, till Canoa: en mysig by med en av Ecuadors vackraste stränder, inramad av magnifika klippor. Vi besöker Rio Muchacho Organic Farm, ett jordbruksprojekt där du får lära dig om den lokala utvecklingen. Vi reser till subtropiska byn Mindo där vi provar på Canopy, vilket innebär att vi korsar en djup ravin och skog fastkedjade med en kabel. Läskigt, men otroligt härligt! Vi försöker oss på Tubing, åkandes nerför en flod på en gummiring. Det sista som står på programmet är ett par dagar i Quito där vi kan tvätta, mejla och komma i ordning till volontärarbetet. Vi tar avsked från dem som vi lärt känna och rest runt med i två månader och påbörjar antingen färden hemåt eller mot volontärarbetet.

http://www.blueberrysprak.nu/aeventyr/ecuador/aventyrsresa.asp


Hur coolt verkar inte denna resa att göra efter studenten? Liksom cykla nerför världens högsta vulkan? eller bara softa på stranden en vecka. underbart!

Dyrt, mellan 30-35.000, men såå värt eller?
Jobba något år och sedan typ dra? haha






/olivia

Kommentarer


Kommentera inlägget här: